Gorgonzola Dolce – tai prabangus, minkštas, kreminis sūris, pagamintas iš pasterizuoto karvių pieno. Šis sūris turi ploną, trapią žievelę. Gorgonzola Dolce spalva yra nuo baltos iki šviesiai gelsvos, su žalsvai mėlynomis gijomis. Tai yra jauniausias Gorgonzola gaminys ir labiausiai mėgstamas dėl jo minkštos ir tepamos tekstūros. Sūris yra brandinamas nemažiau nei 50 dienų.
Šiam sūriui yra suteiktas DOP (denominazione d‘origine protetta, liet. kontroliuojama kilmė) statusas, t.y. sūris, gaminamas tik iš Italijos Lombardijos ir Pjemonto regionuose auginamų karvių pieno. Iki praėjusio amžiaus pradžios, jis buvo žinomas kaip „stracchino verde“ sūris, pagamintas iš karvių pieno, kurios ganėsi Alpių kalnų papėdėse.
Dažnai buvo manoma, kad mėlynasis pelėsis yra suleidžiamas į sūrį, bet tikrovė visai kitokia. Sūrio brandinimo procese oras yra įterpiamas į sūrį, tam, kad išsivystytų mėlyno pelėsio gijos. Ilgos adatos perveriančios sūrį kiaurai įterpia į sūrį orą tik tam tikru momentu, kad brandinimo procese paskatintų pelėsio augimą.
Gorgonzolos sūris gerai lydosi, todėl labai tinka padažams, kuriuos italai ruošia meistriškai ir pila ant makaronų ar mėsos patiekalų. Geriausiai tinka su rožiniu arba raudonu Merlot vynu.