Sūrių pasaulis  
   
 
 
 
 

ROQUEFORT PAPILLON BIO

Brandusis auksas.....
 

Roquefort Papillon BIO - tai prancūziškas mėlynojo pelėsio sūris, gaminamas iš ekologiško nepasterizuoto natūralaus avių pieno, 52% riebumo. Fromageries Papillon buvo viena iš pirmųjų kompanijų Europoje, pradėjusi ekologiškų sūrių gamybą 1976 metais. Šis sūris atitinka aukščiausius saugumo reikalavimus, keliamus tiek ekologiškai aplinkai, tiek gyvūnų, iš kurių pieno jis gaminamas, auginimui. Iš viršaus Roquefort Bio padengtas balta, visuomet šiek tiek drėgna ir blizgia plėvele.Viduje – minkštas, nuo baltos iki dramblio kaulo spalvos, išvagotas mėlynojo pelėsio gijomis. Roquefort Bio pasižymi elastinga, kremine tekstūra, kurią lydi mėlynąjam pelėsiui būdingas šiek tiek aštrokas skonis. Šis sūris 2011m. yra pelnęs Aukso medalį Agro produktų parodoje Paryžiuje, kaip geriausias ekologiškas metų sūris.
Pirmos žinios apie Rokforo sūrį siekia 79 mūsų eros metus, kuomet Plinijus Vyresnysis užsiminė apie sūrio turtingą aromatą. Rokforas pagamintas išmtinai tik iš Raudonosios Lakaunės avių pieno, šios avys ganosi milžiniškose Rouergue (Prancūzija) plynaukštėse, ir Aveyron’e. Tikras Rokforo sūris turi raudonos avies prekinį ženklą. 1411 m. Karalius Karolis VI davė teises brandinti Rokforą tik vienam kaimui: Roquefort-sur-Soulzon. Sūrio gaminimas nepasikeitė per ilgus amžius – jis brandinamas 4-9 mėnesius natūraliose olose su specialiais pelėsiais, kurie išauginami ant kvietinės duonos. Po sūdymo sūrių galvos subadomos, kad pelėsiai gautų oro ir geriau augtų.
Roquefort yra ženklinamas AOC (appellation d'origine contrôlée, liet. kontroliuojama kilmė) ženklu, kas leidžia puoselėti geriausias sūrio savybes, atsirandančias dėl specifinių gamybos metodų, kurie pagal AOC reikalavimus, atitinka tradicinį iš kartos į kartą perduodamą senąjį receptą.
Pjaustydami Rokforą pasistenkite nesuardyti pelėsio struktūros. Priešingu atveju sugadinsite sūrio skonį. Šį sūrį geriausia pjaustyti kubeliais ar juostelėmis, o ne riekelėmis. Pjaustyti reikia taip, kad kiekvienos riekelės vienas galas būtų su žievele, o kitas – iš sūrio centro. Rokforas patiekiamas kambario temperatūros. Rokforo sūris puikiai dera su kriaušėmis, vynuogėmis, graikiniais riešutais ir datulėmis. Geriausiai tinka saldūs vynai kaip Muskatas ir Portmutas.

 


 
Pakvaišęs Hot-dog sumuštinis su Roquefort sūriu